Bugun...



BEYAZ MÜZAYEDE'DE MUHTEŞEM OSMANLI ESERLERİ
Tarih: 10-12-2014 06:22:00 + -


Ünlü antikacı Duran Tantekin’in muhteşem koleksiyonu, Beyaz Müzeyede(Beyaz Art)'ın İstanbul Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde yer alan galeriside görücüye çıktı.

facebook-paylas
Tarih: 10-12-2014 06:22

BEYAZ MÜZAYEDE'DE MUHTEŞEM OSMANLI ESERLERİ

Ünlü antikacı Duran Tantekin’in muhteşem koleksiyonu, Beyaz Müzeyede(Beyaz Art)'ın İstanbul Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde yer alan galeriside görücüye çıktı. 

Ünlü antikacı Duran Tantekin’in muhteşem koleksiyonu ile ilgili açılış töreni, renkli görüntülere sahne oldu. 

Duran Tantekin’in ağırlıklıklı olarak Osmanlı ressamları ve oryantalistlerin eserleri, oryantalist konulu antik tablolar, Osmanlı objeleri, hatlar ve 18.-19. yüzyıl mobilya şaheserlerinden oluşan koleksiyonu, ailesi tarafından satışa çıkartıldı...

2012 yılında vefat eden Duran Tantekin yaşamı boyunca başta İtalya olmak üzere tüm Avrupa’da Osmanlı ve oryantalistlerin eserlerinin ve objelerinin en büyük takipçisi olmak ve bu eser ve objeleri tekrar Türkiye’ye kazandırmasıyla bilinen en önemli antikacılar arasında yer almaktadır. Ünlü antikacının 1200’ yakın eser ve objeden oluşan koleksiyonu Beyaz Müzayede tarafından 13 Aralık Cumartesi, 16 Aralık Salı ve 18 Aralık Perşembe günleri 3 bölüm olarak satışa sunulacak.

Beyaz Müzayede Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Karadeniz; “Türkiye’de daha önce önemli koleksiyonerlerin koleksiyonu satıldı, ancak ünlü bir antikacının ‘House Sale’i (Ev Satışı) ilk defa yapılıyor. Bu yönüyle, bu müzayede Türk Sanat Tarihi ve Müzayedeciliği açısından da çok önemli bir müzayededir. Bu tarz müzayedeler bilhassa Avrupa’da koleksiyonerler, müzeler ve Kültür Bakanlıkları dahil kültür kuruluşları tarafından çok ilgi görüyor.” dedi.

Müzayede’ye damgasını vuran eserler arasında Fausto Zonaro’nun önemli başyapıtları alıyor. Kitaplarında eseri yaparken fotoğrafı yer alan Zonaro’nun en büyük (206x190cm) ebatlı, en önemli yapıtlarından ve son yaptığı eser olan 1929 tarihli ‘Üç Güzeller’ başyapıtı 800,000 TL ile satışa sunuluyor. Satışa sunulan diğer şaheser ‘Dömeke Savaşı’ yağlı boyanın yanısıra dönemin en önemli pastel ustası olarak kabul edilen Zonaro’nun 124x201cm ebadındaki en büyük ve en önemli başyapıtıdır. Fausto Zonaro ‘Dömeke Savaşı’ yapıtından dolayı Sultan II. Abdülhamid tarafından ‘Osmanlı Nişanı’ ile mükafatlandırılmış ve kendisine Akaretler’de 50 no’lu konak atölye ve ev olarak tahsis edilmiştir. Zonaro daha sonra Sultan’ın talebi üzerine “Dömeke Savaşı” yapıtındaki kompozisyonun aynısını Osmanlı Sarayı için yağlıboya ile yapmıştır ve bu eser Dolmabahçe Sarayı’nda asılıdır. “Dömeke Savaşı” 250,000TL ile satışa çıkıyor. Satışa sunulan diğer görkemli Zonaro eserleri arasında sanatçının tüm kitaplarında yer alan her biri 166x55cm ebadındaki “Asya’dan Avrupa, Saray Burnu” ve “Avrupa’dan Asya, Üsküdar ve Kız Kulesi” isimli iki eseri yer almaktadır. Bu eserlerin her biri 225,000TL ile satışa sunuluyor. Zonaro’nun önemli başyapıtlarını içeren müzayede kataloğu içinde “Tantekin Zonaro’yu Seviyordu, Çünkü…” başlıklı Fausto Zonaro’nun torunu Cesare Mario Trevigne tarafından kaleme alınmış bir yazı yer almaktadır.

Ünlü oryantalist ressam Leonardo De Mango’nun 56 sayfa ve 721 adet orijinal kağıt üzeri desen ve suluboya eserlerinden oluşan ve her eserinin altında sanatçının kendi elyazısı ile notları olan albümü de satışa sunulan şaheserler arasında yer alıyor. 

Albümde, De Mango’nun 1859-1906 yılları arasında çocukluk döneminden itibaren İstanbul, Beyrut, Trablus ve Saria’da yapmış olduğu eserler bulunmaktadır. Bu albüm hem De Mango hakkında hem de sanatçının yaşadığı şehirlerin o dönemde görünümleri ve sosyal yaşantıları açısından çok önemli bir belge olma niteliği taşımaktadır. 721 Adet orijinal eser içeren Leonardo De Mango albümü 650,000TL ile satışa sunuluyor.


Müzayede’de yer alan Halil Paşa’nın başyapıtlarından “Mızraklı Süvari Nöbette” müzayedenin en ilginç hikayesine sahip. 

Bu eser Halil Paşa tablolarının yüksek ticari değere sahip olmadığı bir dönemde yabancı sanat tacirleri tarafından üzerindeki imza kazınarak ve dönemin ünlü bir İtalyan sanatçına atfedilerek Avrupa’da satılmış. En son, Gianni Versace Koleksiyonu’na girmiş. Gianni Versace’nin ölümünden sonra Sotheby’s tarafından Londra’da yapılan ‘Gianne Versace Koleksiyonu’ müzayedesinde İtalyan ressamın adıyla satışa sunulmuştur. Duran Tantekin Sanayii Nefise hocalarından Adolphe Thalasso’nun 1910 yılında yayınlanan kitabında yer alan dönemin en önemli Halil Paşa yapıtları arasında yer alan bu eseri farkedip eseri bu müzayededen alıp Türkiye’ye getirmiştir. İlginçtir ki, bugün sözkonusu İtalyan ressamın ticari değeri Halil Paşa’nın çok altındadır. Müzayede kataloğunda eserin hikayesine tüm belgeleri ile detaylı olarak yer verilmiş. Halil Paşa’nın 121x85cm ebadındaki “Mızraklı Süvari Nöbette” isimli yapıtı 300,000TL ile satışa sunuluyor.

Ayrıca müzayede ’de çok nadir olan I. Abdülhamid tuğralı gümüş leğen-ibrik yer almaktadır. Bu gümüş eser ile ilgili Garo Kürkman “ Sultan I. Abdülhamid’e ait leğen-ibrik bugüne kadar sadece iki adet görülmüştür. Burada yer alan eser ile, üçüncü leğen-ibriği görmüş oluyoruz. Bu objenin eritilmeden tam olarak korunmasını, yurt dışında yaşayan bir Osmanlı hanedan mensubuna ait olmasına yorumlayabiliriz.” demiştir. Bu çok nadir leğen-ibrik 50,000TL ile satışa sunulmaktadır.


Osmanlı İmparatorluğu’nun Güzel Sanatlar Fakültesi “Sanayi-i Nefise”nin hocarının ve Osmanlı Sarayı ressamı Fausto Zonaro ve başta Leonardo De Mango olmak üzere, Philippe Bello,Joseph Warnia Zerzecki, Luigi Acquarone gibi diğer önemli oryantalist ressamlardan, Türk klasik ustaları Nazmi Ziya ve İbrahim Çallı’ya ve daha sonra Türk modern ve çağdaş ustaları Cevat Dereli ve Burhan Uygur’a kadar uzanan geniş bir yelpazenin önde gelen sanatçılarının seçkin resimleri müzayedede satışa sunulacak. Müzayede’nin önemli bir bölümünü ise 18. ve 19. yüzyıl seçkin Avrupa mobilyaları oluşturuyor. Adına Müzesi kurulmuş olan ünlü İtalyan Fernando Pagliaghi karyola, III. Napolyon dönemi otantik Fransız sekreter ve vitrin, Alman porselen bahü, 1735 tarihli çivi kullanılmadan yapılmış İtalyan konsol satışa sunulacak önemli mobilyaların bir bölümünü oluşturmaktadır. Müzayede’de ayrıca tuğralı ve Avrupa markalı gümüş, tombak ve Tophane Lüleciliği objeleri, hatlar ve fermanlar, Osmanlı tekstilleri, Osmanlı, uzak doğu ve Avrupa porselen, opalin ve diğer cam objeler, İznik, Çanakkale ve Kütahya seramikleri, eski kitap ve gravürler yer almaktadır.


Duran Tantekin Koleksiyonu Müzayedesi Beyaz Müzayede tarafından 13 Aralık Pazar Günü saat 13:00’te, 16 Aralık Salı ve 18 Aralık Perşembe akşamları saat 17:00’de 3 bölüm olarak Zorlu Performans Sanatları Merkezi Meydan Fuaye ‘de gerçekmeştirilecek... 




Bu haber 2998 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI