Bugun...



MERSİN O KADAR İDDİALI Kİ
Tarih: 11-06-2016 03:12:06 + -


'Turizmde burası pilot bölge seçilseydi Antalya'ya on basabilirdik'

facebook-paylas
Tarih: 11-06-2016 03:12

MERSİN O KADAR  İDDİALI Kİ

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kentte turizm alanında atılacak adımlara dair açıklamalarda bulundu.

 

''Devlet politikası olarak Antalya ele alındığı için biz bu işte geride kaldık.... Burası pilot bölge seçilseydi turizm için bugün belki Antalya’ya on basacaktı.'' İddiasında bulunan Kocamaz, yakın bir tarihte yılda üç milyon turist ağırlamayı hedeflediklerini ileri sürerek yepyeni bir tartışma sahası yarattı…

Doğu Akdeniz’in yıldızı Mersin, bir yandan Suriye savaşı, diğer taraftan Rusya krizi derken zor günler geçiriyor. Türkiye’nin en önemli narenciye üretim merkezi olan Mersin şu anda ihracat yapamıyor. Suriye’den kaçan binlerce sığınmacı da Mersin’e yerleşince birçok olumsuzluk beraberinde geliyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise bu olumsuzlukları aşmak için rotayı turizme çevirdi. Şehre üç milyon turist getirmeyi hedefleyen Başkan Kocamaz, iki yılda yaptıklarını ve turizm projelerini, bir röportajda ortaya koydu…

  • Yerel seçimlerden bu yana iki yıl geçti. Bu süre içinde neler yaptınız? Mersin’e nasıl bir imza attınız? Daha önce Tarsus’ta 20 yıllık başkanlık döneminiz var. Şimdi büyükşehir belediye başkanı olarak neler yaptınız?

 

Mersin daha önce büyükşehirdi ama merkezdeki dört ilçeden sorumluydu. Bütünşehir yasasıyla birlikte 13 ilçeden sorumluyuz. 509 köyün tamamı mahalleye dönüştü. 40 belde kapatıldı. Dolayısıyla 1 milyon 750 bin insana, İstanbul’un üç katı bir alana hitap ediyoruz. İstanbul 5 bin kilometrekare bir alan, Mersin 15 bin 830 kilometrekare. Bu kadar geniş alanda bütünşehir yasası 30 Mart’ta yürürlüğe giriyor ve 31 Mart’ta başlıyor. Keşke bu yasa altı ay sonra başlasaydı. Bir altyapı oluştursaydık. Biz bir anda denize düştük. Hiçbir yapılanma yok, birim yok, eleman yok, araç yok, proje yok. Böyle olunca ilk bir yıl zaten yapılanmayla geçti. Bu bir yıl bizim tam olarak hizmete başlamamızı geciktirdi ama biz Mersin geneline yayıldık. Mersin’in yaklaşık 5 bin 500 kilometre köy yolu var. İkinci yılda bunun 2 bin 350 kilometresini tamamladık. Köy yolları var ama bozuk ve dardı. Bu yıl sonuna kadar 5 bin 500 kilometrenin tamamı bitmiş olacak. Üç yıl içinde Mersin’de susuz ve yolsuz köy bırakmayacağız demiştik, inşallah bu yıl sonu bu amacımıza ulaşıyoruz.

 

-Yani hala yolu ve suyu olmayan yerler var...

 

Bu üzüntü verici bir olay. Mersin 321 kilometre sahili olan önemli bir kent. Başta burası pilot bölge seçilseydi turizm için bugün belki Antalya’ya on basacaktı. Böyle bir potansiyelimiz var. Mersin’de aynı zamanda inanç turizmi var, kayak turizmi yapılacak yerlerimiz var. Turizm mönüsü içinde bulunan her şey var burada. Trekking, dağ turizmi...

-Ama tesis yok, bu nedenle de turizmde geri kalmışlık var...

 

Devlet politikası olarak Antalya ele alındığı için biz bu işte geride kaldık. O dönemde en büyük yanlışlık küçük köylerin belde belediyeleri haline getirilmesiyle yapıldı. Çok büyük yetkiler aldılar. O yetkilerle bizim sahiller maalesef perişan oldu, yazlıklar yapıldı. Normalde deniz kenarındaki binaların yükseklikleri iki katı geçmemeli. Dev gibi binalar yapıldı buraya. Surlar çekildi adeta deniz kenarına. Biz o bölgeleri yeniden ele alacağız. Burası sıcak bir yer ve rüzgarı kesiyor aynı zamanda. D-400 kara yolunun üstüne yapılmalıydı bu binalar. Güzelim portakal bahçeleri kaldırıldı hep beton oldu. Denizi işgal ettiler. Kendine göre bir yer çevirdiler ve sadece site mensupları giriyor. Sahillerin büyükşehir belediyesine tahsisini istiyoruz. Bunun büyük bir kısmı yapıldı. Mezitli’den Silifke’ye kadar olan bölgede. Bu sitelerin denizle bağlantısını kopardık ve halka açtık. İki yıl içinde bizim sahillerimiz Türkiye’nin bir numarası olacak. Antalya’dan çok daha güzel sahillerimiz var bunun değerlendirilmesi lazım. Tesis eksiğimiz var ama sekiz tane turizm bölgesi ilan edilmiş yerimiz var. Bunların bir kısmının imar planları yapıldı hatta Tarsus sahilleri tahsis edildi ancak devlet yolunu götüremediği için yatırım başlamadı. Oranın tahsisleri yapıldı, geciktiği için devlet tahsisleri iptal etti. Onlar mahkemeye gittiler ve mahkeme tahsis iptalini bozdu ve o insanlara tahsisli durumda.

- Kaç tesis yapılacak?

 

Sadece Tarsus sahilleri 11 bin yatak kapasiteli. Orada iki tane golf tesisi var, iki tane bin yataklı tesis var, diğerlerinin tamamı daha fazla yatak kapasiteli.

 

-Yabancı turist geliyor mu size? Yoksa çevre illerden mi geliyorlar?

 

Rusların burada mülkiyet alanları bile var. Yerli turist Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Niğde, Ankara gibi illerden geliyor.

 

-Rusya’dan hâlâ gelen var mı?

 

Son olaylardan sonra tabii Rusya izin vermiyor ve insanlar gelemiyor. Burada mülkiyet sahibi tanıdıklarımız var, evlerine gelemediler.

 

-İstanbul’dan neden yerli turist çekemiyorsunuz?

 

İstanbul’dan gelen var ama ağırlık bu illerde. Bu sahilleri tamamen mavi bayraklı yaptığımızda ben öyle zannediyorum ki Türkiye buraya akacak.

 

-Mavi bayrak var mı şu anda?

 

Şu anda 11 yerimiz var ama biz buraları yeniden aldık. Bazı yerleri açtık hizmete. Son iki üç ay içinde aldığımız halde seri bir şekilde hizmete sunduk. Bu sahilleri tamamen temizlediğimizde yeniden o mavi bayrak alınacak.

 

 

-Yılda ne kadar turist geliyor?

 

Şu anda 560 bin ama bizim hedefimiz çok yakın bir tarihte en az 2.5-3 milyon turist. Bizim turizm mönümüzde her şey var. Mesela inanç turizmi var. İslam, Hıristiyan ve Musevi âlemi için önemli objeler var burada. Saint Paul’un doğum yeri Tarsus. Hala doğduğu evin bahçesindeki kuyu ziyaret ediliyor. Vatikan Tarsus’u haç bölgesi ilan etti. Musevi alemi için Danyal Peygamber’in mezarı ki o mezarı biz ortaya çıkardık. Ashab-ı Kehf burada. Dolayısıyla burası bir merkez.''

 

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.

 

 

 

 

 




Bu haber 1143 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI