Bugun...



İŞTE YAKIN TARİHİN MİMARİ SERGİSİ
Tarih: 06-10-2017 23:51:35 + -



facebook-paylas
Tarih: 06-10-2017 23:51

İŞTE YAKIN TARİHİN MİMARİ SERGİSİ

 

 

Zanaat ve teknolojiyi başarıyla buluşturan Nurus, endüstriyel tasarım ve mobilya sektöründeki 90’ıncı yılını, tecrübelerine yakışır etkinliklerle kutluyor. Nurus, Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında, yakın yüzyılın Türk mimarisini belgeleyen bir sergiye öncülük etti. Sanatçı Cemal Emden’in mimari fotoğraflarından oluşan ‘Güncel Türkiye Mimarlığı’ sergisi, Galeri Işık Teşvikiye’de ziyarete açıldı.

 

1927 yılında Ankara’da Nurettin Usta tarafından kurulan ve bugün yaklaşık 50 ülkeye ihracat yapan global bir markaya dönüşen Nurus, belge niteliğindeki çalışmalarla Türk mimarlığına hizmet sunmayı amaçlıyor. Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında, Nurus sponsorluğunda gerçekleştirilen ve 21 Ekim tarihine kadar görülebilecek olan sergide; farklı mimarlık ofisleri tarafından tasarlanan ve 2010’ların Türkiye mimarlığını yansıtan 35 fotoğraf çalışması yer alıyor. Küratörlüğünü Saitali Köknar’ın yaptığı sergide, mimari fotoğraflarının derlendiği özel kitap çalışması da sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

 

 

Eylül ayı itibarıyla markanın 90’ıncı yaşını kutlamaya başladığını belirten Nurus Baş Tasarımcısı Renan Gökyay, son 10 yıl içinde tamamlanan binaların fotoğraflarından oluşan sergi ve kitabın, yakın yüzyılın mimarlığını belgelediğini belirtti. Gökyay “Bilginin ve birikimin nesilden nesile aktarımının kıymetini çok iyi bilen bir marka olarak, editörlüğünü Saitali Köknar’a, fotoğraf çekimini Cemal Emden’e emanet ettiğimiz bu seçkinin, gelecek kuşaklara çalışmalarında referans bir belge niteliğinde yol göstermesini umut ediyoruz” yorumunu yaptı…

 

Gökyay;

“Bu sergi Türkiye’de güzel şeyler olduğunu göstermesi bakımından çok önemli. Fotoğraflanan binalara baktığımızda her biri çağdaş mimarinin farklı örneklerini yansıtan son derece nitelikli yapılar. Türkiye’nin son yıllarda mimari başta olmak üzere pek çok alanda kaydettiği gelişim ve dönüşümü gösteriyor. Biz de bu dönüşüme, hem sergi, hem de kitap çalışmasıyla belgeleyerek katkı sunmayı amaçlıyoruz. Çağdaş mimarlar, mimarlık ve tasarım öğrencileri ve genç nesillerin dikkatine sunduğumuz bu seçkiyi yakın zamanda Almanya’da da, fotoğraf ve mimari tutkunlarının ziyaretine açmayı amaçlamaktayız’’ değerlendirmesinde bulundu…

 

 

 ‘Güncel Türkiye Mimarlığı’ sergisinde, her biri 2010’lu yıllarının Türkiye mimarisinin farklı niteliklerini yansıtan ve 34 mimarlık ofisince tasarlanan 35 binanın, sanatçı Cemal Emden tarafından çekilen fotoğrafları sanatseverlerle buluştu. Sergide fotoğrafları yer alan yapıların seçimine; Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Deniz Güner, İstanbul Teknik Üniversitesi Doç. Dr. Funda Uz, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Tayfun Gürkaş ve Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Burak Altınışık’ın da aralarında olduğu bağımsız bir danışma kurulu karar verdi. Nurus’un, 90’ıncı yılına özel düzenlediği ‘Güncel Türkiye Mimarlığı’ sergisinde yer alan fotoğraflar, editör Saitali Köknar tarafından özel bir kitap çalışmasına da dönüştürülerek ölümsüzleştirildi.

 

Sanatçı Cemal Emden de sergi ile ilgili şunları söyledi:

 

“‘Güncel Türkiye Mimarlığı’ sergisi yaklaşık altı aylık bir çalışmanın ürünü. Fotoğrafları çekerken yapıların mimari değerini yansıtmaya çalıştık. Nasıl bir coğrafyada, nasıl bir kentin içinde yer aldığını, iç mekânlarının ne tür özellikleri olduğunu fotoğraf karelerine aktarmak için gayret gösterdik. Bu yapıları gençlere ve mimarlık dünyasına tanıtmak amacıyla sergimizi Mimarlık Haftası’nda açıyoruz. Nurus da hem seçki, hem kitap hem de tasarım aşamalarında son derece objektif ve profesyoneldi. Türkiye’de eşine az rastlanır şekilde tamamen akademisyen danışma kurulunun bilgi, deneyim ve bakış açısına güvendi.”

 

 ‘Güncel Türkiye Mimarlığı’ sergisi ve özel kitap çalışmasının Mimarlar Haftası’nda kamuoyunun değerlendirmesine sunulmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökyay da belge niteliği taşıyan söz konusu çalışmaları Türk mimarlığına ve gelecek kuşaklara armağan ettiklerini söyledi. Gökyay şunları söyledi:

 

“90’ıncı yaşımızı kutladığımız bu yılda Türk tasarımları ve mimarlığının tanıtımına yönelik katkılarımızı sürdürmek bizim için çok önemli. 2007 yılında Türk endüstriyel tasarımının 1990’dan 2000 yılına kadar olan serüvenini ‘Turkish Touch in Design-Tasarıma Türk Dokunuşu’ adlı antolojide bir araya getirmiştik. Kitabın ikincisi için çalışmalarımız sürerken, ‘Güncel Türkiye Mimarlığı’ sergisi ile Türk mimarlığının son yıllarını belgelendirmiş olmaktan büyük gurur duyuyoruz. 21 Ekim tarihine kadar görülebilecek olan bu sergiyi Türk mimarlığına ve gelecek kuşaklara armağan ediyoruz.”

 

 

BALKAN HABER AJANSI

 




Bu haber 5282 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI