Bugun...



KIDEM TAZMİNATI YİNE GÜNDEMDE
Tarih: 18-06-2016 07:24:52 + -


Kapitalist düzenin patronlarının, en bilindik sorunu olarak algıladığı ‘Kıdem Tazminatı’ konusunda, yeniden patron lehine bir tartışma gündemde… Amaç ise, şu kıdem tazminatından kurtulsunlar da, ne olursa olsun…

facebook-paylas
Tarih: 18-06-2016 07:24

KIDEM TAZMİNATI YİNE GÜNDEMDE

Kapitalist düzenin patronlarının,  en bilindik sorunu olarak algıladığı ‘Kıdem Tazminatı’ konusunda,  yeniden patron lehine bir tartışma gündemde… Amaç ise, şu kıdem tazminatından kurtulsunlar da, ne olursa olsun…

Kıdem tazminatında tartışılan model, bireysel hesaplar açılması ve işverenin bu hesaba işçi adına aylık prim ödemesinde bulunması üzerine kurulu. Yeni gündem ise tazminatsız işten atılanın tazminatına ne olacağı? Bu tazminatın devlete devredilmesi ağırlık basıyor.

 

Tartışmalara konu olması hiç bitmeyen kıdem tazminatıyla ilgili şimdi de işten haklı gerekçeyle tazminatsız atılan işçinin kıdeminin kime ödeneceğine yönelik tartışma başladı.

İşverenler, bir süredir böyle bir durumda atılana tazminat ödenmesinin iş barışını bozacağı görüşünü dile getiriyordu.

 

Bunun üzerine bürokratlar, “Haklı nedenle tazminatsız işten atılan işçinin ödenmiş olan kıdem primleri kamuya devredilsin” önerisini getirdi. Kıdem tazminatında tartışılan model, bireysel hesaplar açılması ve işverenin bu hesaba işçi adına aylık prim ödemesinde bulunması üzerine kurulu.

 

Bu modelde 30 günlük kıdem hakkının korunması için aylık 8.3 puanlık prim ödemesi gerekiyor. Ancak iş dünyası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’yla yaptıkları görüşmeler kapsamında bu oranın yüzde 3.8’ler civarına düşeceğini açıkladı. Bu da kıdem hakkının, 15 güne düşmesi anlamına geliyor. Kıdem tazminatı için bu oranlara hem işçi, hem de işveren kesimi itiraz ediyor. Ancak modelin tartışmasının tek yönü bu değil.

 

Hali hazırdaki düzenlemelere göre, İş Kanunu’nun 25. maddenin 2 numaralı bendinde yer alan “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” nedeniyle işçinin hizmet akdi feshedilmişse, yani işçi işten çıkarılmışsa kıdem tazminatı ödenmesi zorunluluğu bulunmuyor. Bu bentte cinsel taciz, işçinin işverenin güvenini kötüye kullanması, işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi gibi durumlar yer alıyor. Ancak açıklanan ilk taslaklarda kıdem tazminatı fona dönüştükten sonra, böyle bir durumda da tazminatın işçi tarafından alınması öngörüldü.

 

İş dünyası da bu noktada itirazlarını yoğunlaştırdı. Ciddi gerekçelerle ve çalışan kaynaklı nedenlerle işten çıkarmalarda, kıdem tazminatı ödenmesinin iş barışını tehdit edeceğini belirten işverenler, bu konudaki talep ve itirazlarını da toplantılarda dile getirdiler.

 

Bunun üzerine bürokratların ürettiği formül, “Böyle bir durumda kıdem tazminatında biriken tutar kamuya devredilir.

 

Bunun işten ‘Haklı Gerekçe’ bahanesiyle çıkarmaların kolay hale getirileceği daha büyük bir gündem…

 

 

 

 

 

 




Bu haber 713 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI